MAKARON ZAPIEKANY Z JARMUŻEM I PIECZARKAMI Z SOSEM PIECZENIOWYM – PASTA WITH CHAMPIGNIONS AND GRAVY SAUCE

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Koniec tygodnia proponuję Wam uczcić prostą i bardzo sycącą zapiekanką makaronową. Przy okazji dzielę się przepisem na mój ulubiony sos pieczeniowy, który z dzisiejszym daniem komponował się znakomicie. Pasuje także do ryżu, ziemniaków, kasz, makaronu, jest świetnym towarzyszem warzywnych placków, tart, pieczeni, czy lazanii. Jestem przekonana, że i w Waszej kuchni zagości na dłużej!

DSC_2156

Na ok. 4 porcje:

  • 300 g drobnego makaronu
  • 200 g jarmużu
  • ok. 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki sojowej lub mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

sos pieczeniowy:

  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie: suszonego lubczyku, majeranku, tymianku, startej gałki muszkatołowej, wędzonej papryki
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek

DSC_2138

Warzywa na sos obieramy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, umieszczamy pokrojone w cząstki warzyw oraz wszystkie przyprawy. Smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Do warzyw dodajemy cukier i koncentrat, chwilę smażymy i zalewamy wodą (tyle, aby je przykryło), dodajemy sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Wszystko razem blendujemy, a następnie przecieramy (osobiście używam do tego zwykłego durszlaka).

Przetarty sos ponownie umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do sosu, energicznie mieszając. Sos doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dusimy. Kiedy będą zrumienione dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, a po chwili liście jarmużu. Wszystko smażymy razem przez ok. 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.

Warzywa łączymy z makaronem, zalewamy śmietanką i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy. Dno formy do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy makaron z warzywami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Zapiekankę przed podaniem polewamy ciepłym sosem.

DSC_2162

ENG

For approx. 4 portions:

300 g fine pasta
200 g kale
approx. 10 mushrooms
1 onion
2 cloves of garlic
100 ml soya cream or coconut milk
olive oil
lemon juice
salt, pepper

roasting sauce

2 carrots
1 parsley
small piece of celery
1 small onion
4 cloves of garlic
3 grains of allspice
2 bay leaves
3 peppercorns
3 tbsp dark soya sauce
spoonful of tomato concentrate
a pinch each of: dried lovage, marjoram, thyme, grated nutmeg, smoked paprika
salt
sugar
1 teaspoon of potato flour
olive oil

Peel the vegetables for the sauce. Heat the olive oil in a saucepan, place the chopped vegetables and all the spices. Fry for around 5 minutes over a high heat, stirring constantly.

Add sugar and concentrate to the vegetables, fry for a while and pour in water (enough to cover them), add soy sauce, bring to the boil, reduce the heat and cook until soft. Blend everything together and then puree (I personally use a colander for this).

Return the puréed sauce to the pan and bring to the boil. Mix the potato flour with a little cold water and pour into the sauce, stirring vigorously. Season the sauce to taste.

Cook the pasta al dente.

Heat olive oil in a frying pan, add chopped onion and garlic and stew. When they brown, add sliced mushrooms and after a while add kale leaves. Fry everything together for around 10 minutes, season with salt and pepper and drizzle with a little lemon juice.

Preheat the oven to 190 degrees with thermo heating.

Mix the vegetables with the pasta, pour in the cream and mix thoroughly. Season if necessary. Grease the bottom of a casserole dish with olive oil, spread pasta with vegetables. Place in the oven and bake for approx. 15 minutes.

Pour the warm sauce over the casserole before serving.

5 myśli na temat “MAKARON ZAPIEKANY Z JARMUŻEM I PIECZARKAMI Z SOSEM PIECZENIOWYM – PASTA WITH CHAMPIGNIONS AND GRAVY SAUCE

Dodaj komentarz