MAKARON ZAPIEKANY Z JARMUŻEM I PIECZARKAMI Z SOSEM PIECZENIOWYM

Koniec tygodnia proponuję Wam uczcić prostą i bardzo sycącą zapiekanką makaronową. Przy okazji dzielę się przepisem na mój ulubiony sos pieczeniowy, który z dzisiejszym daniem komponował się znakomicie. Pasuje także do ryżu, ziemniaków, kasz, makaronu, jest świetnym towarzyszem warzywnych placków, tart, pieczeni, czy lazanii. Jestem przekonana, że i w Waszej kuchni zagości na dłużej!

DSC_2156

Na ok. 4 porcje:

  • 300 g drobnego makaronu
  • 200 g jarmużu
  • ok. 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki sojowej lub mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

sos pieczeniowy:

  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie: suszonego lubczyku, majeranku, tymianku, startej gałki muszkatołowej, wędzonej papryki
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek

DSC_2138

Warzywa na sos obieramy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, umieszczamy pokrojone w cząstki warzyw oraz wszystkie przyprawy. Smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Do warzyw dodajemy cukier i koncentrat, chwilę smażymy i zalewamy wodą (tyle, aby je przykryło), dodajemy sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Wszystko razem blendujemy, a następnie przecieramy (osobiście używam do tego zwykłego durszlaka).

Przetarty sos ponownie umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do sosu, energicznie mieszając. Sos doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dusimy. Kiedy będą zrumienione dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, a po chwili liście jarmużu. Wszystko smażymy razem przez ok. 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.

Warzywa łączymy z makaronem, zalewamy śmietanką i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy. Dno formy do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy makaron z warzywami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Zapiekankę przed podaniem polewamy ciepłym sosem.

DSC_2162

Reklamy

5 thoughts on “MAKARON ZAPIEKANY Z JARMUŻEM I PIECZARKAMI Z SOSEM PIECZENIOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s