MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE

Wiecie, że o makaronie ryżowym mówi się „makaron długiego życia”? Jest on lekkostrawny i bezglutenowy, a ponoć im dłuższe nitki, tym więcej pomyślności i dłuższy żywot :) Osobiście uwielbiam ten produkt, pasuje do dań na słodko i słono, nie wymaga gotowania, a do tego jest bardzo sycący. Na dziś przygotowałam lekką wersję z cukinią, porem i pomidorkami, która może być zarówno daniem głównym, jak i treściwą sałatką.

DSC_5434

na 2-3 porcje:
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 mała cukinia okrągła
  • mała, biała część pora
  • kilka pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekana natka pietruszki lub kolendra
  • sól
  • oliwa
  • garść sezamu do podania
sos:
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki
  • łyżka brązowego cukru lub łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina chili
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojony w pół – talarki por. Dusimy chwilę.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plastry cukinię i pomidorki. Smażymy wszystko razem, delikatnie solimy.
W miseczce mieszamy składniki na sos i zalewamy nim warzywa. Dusimy je w nim aż będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę i makaron.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy przez chwilę.
Podajemy posypane sezamem.

DSC_5419 - Kopia

DSC_5450

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s