SAŁATKA NA CIEPŁO Z BATATÓW, CUKINII I ZIELONYCH SZPARAGÓW

Sałatka na ciepło może być przygotowana na dwa sposoby: na grillu, a poza sezonem w piekarniku. Jest doskonała jedzona samodzielnie lub jako towarzysz bardziej treściwego dania.

DSC_4908

Na 2 osoby:

  • 1 mała cukinia
  • 2 podłużne bataty
  • pół pęczka szparagów
  • ulubione suszone zioła
  • po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

DSC_4902

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedzamy.

Cukinię i bataty dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki.  Szparagi kroimy na 3 części.

Wszystkie warzywa łączymy z 2 łyżkami oliwy, dodajemy przyprawy i sól.

Wykładamy na tackę aluminiową równomiernie i pieczemy przez 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem. Tak samo postępujemy, przygotowując warzywa z grilla. Przed podaniem można skropić warzywa sokiem z cytryny.

DSC_4920

Reklamy

One thought on “SAŁATKA NA CIEPŁO Z BATATÓW, CUKINII I ZIELONYCH SZPARAGÓW

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s