MAKARON Z PESTO Z AWOKADO

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, jednak najczęściej w kuchni widziany jest jako składnik świeżej sałatki lub smarowidła do kanapek. Tymczasem z uwagi na swoją kremową konsystencję, awokado fantastycznie odnajduje się w roli aksamitnego pesto do makaronu. Sos potrzebuje do towarzystwa jedynie kilku składników, które nadadzą mu odświeżającego i wyrazistego smaku. Zapraszam do spróbowania!

DSC_2109-2

Na 2 porcje:

  • ok.200 g makaronu do spaghetti
  • 1 duże i bardzo dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • doniczka świeżej bazylii
  • garść podprażonych pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • chili w płatkach (opcjonalnie)
  • sól
  • do podania: pomidorki koktajlowe

DSC_2101-2

Makaron gotujemy al dente.

Awokado, pestki słonecznika, bazylię, czosnek, chili oraz sok z limonki miksujemy na gładką masę. Przyda się dobry blender z rozdrabniaczem, ale ręczny także powinien dać radę.

Pesto solimy do smaku i łączymy z makaronem. Całość podgrzewamy. Osobiście na koniec dodaję odłożoną wcześniej, dodatkową garstkę prażonego słonecznika, który fajnie chrupie podczas jedzenia :)

DSC_2115-2

 

 

Reklamy

2 thoughts on “MAKARON Z PESTO Z AWOKADO

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s