WEGAŃSKI RAMEN

„Ramen” to dokładnie nazwa jednego z rodzajów pszennych klusek, jednak powszechnie kojarzy się z orientalnym i aromatycznym bulionem, serwowanym z makaronem i rozmaitymi dodatkami. Można pokusić się o stwierdzenie, że ramen to japoński odpowiednik polskiego rosołu, którego charakteryzuje ciemna barwa oraz słodko – słony smak. Wersja roślinna tej zupy powstaje przede wszystkim na bazie długo gotujących się warzyw, a wyrazistości (a przy okazji piątego smaku umami) nadaje ciemny sos sojowy lub rzadziej – pasta miso. Oprócz esencjonalnego bulionu, istotną rolę w zupie odgrywają dodatki. W wegańskim ramenie królują zwykle ryżowe kluski, grzyby, a przede wszystkim chrupiące warzywa. Zapraszam Was dziś na moją interpretację tej przepysznej, azjatyckiej zupy.

DSC_2259

DSC_2256

wywar:

  • 2 litry wody
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 mała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe, opalone cebulki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty miso
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 grzyby (u mnie pieczarki portobello, ale nadadzą się także mun, shitake, boczniaki itd.)
  • dwa plastry imbiru
  • dwa plasterki limonki
  • odrobina świeżej papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Warzywa obieramy, kroimy w cząstki. Smażymy przez 10 minut, aż się zarumienią. Następnie wlewamy do garnka 2 litry wody, wrzucamy ziarna pieprzu i zagotowujemy.

Warzywa gotujemy przez min. 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pastę miso, sos sojowy, imbir, chili i limonkę. Wywar doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem odcedzamy.

 

dodatki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 grzyby pokrojone w plasterki ( u mnie pieczarki portobello)
  • 1 marchew pokrojona w paseczki
  • kostka tofu
  • pęczek szczypiorku
  • olej

Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, a następnie odcedzamy.

Grzyby podsmażamy na odrobinie oleju, solimy.

Tofu kroimy w kostkę, obsmażamy na odrobinie oleju, nadmiar tłuszczu zdejmujemy papierowym ręcznikiem.

W misce układamy makaron ryżowy, paseczki marchewki, tofu i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

DSC_2270

Reklamy

3 thoughts on “WEGAŃSKI RAMEN

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s