TOSTY Z TOFU I ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Jeśli dopiero oswajacie się z tofu, proponuję do tostów wykorzystać marynowane lub wędzone o bardziej wyrazistym smaku. Kromkę najlepiej wysmarować domowym, zielonym pesto, ale sprawdzi się także ziołowa oliwa z oliwek. Później tylko kilka, ulubionych świeżych warzyw i gotowe! Tosty są idealne na śniadanie lub na kolację. 

10966731_973562415996291_414622535_n

  • 160 g tofu naturalnego*, wędzonego lub marynowanego
  • 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 dymka
  • kiełki rzodkiewki
  • świeży szczypiorek
  • łyżeczka zielonego pesto lub oliwy z oliwek

*jeśli używasz naturalnego tofu, koniecznie wcześniej je zamarynuj (moja marynata zwykle składa się z oliwy z oliwek, ziół, ostrej papryki, czosnku i miodu, a tofu leżakuje w niej przez całą noc).

1502054_973562662662933_1573912725_n

11042074_973562589329607_275180993_n

Kromki wkładamy do tostera lub umieszczamy na suchej patelni grillowej i smażymy aż się zrumienią i będą chrupiące.

Na patelni (grillowej lub zwykłej) rozgrzewamy łyżkę oliwy, umieszczamy dwie kostki tofu (po 80g) i smażymy aż się zarumieni. Obok możemy położyć pomidorki i pokrojoną w talarki dymkę aby również się trochę podsmażyła.

Tosty smarujemy pesto lub smakową oliwą, kładziemy tofu, warzywa i przykrywamy garstką kiełków.

11051136_973562599329606_2026950075_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s