NAJLEPSZE GRYCZANE „MIELONE”Z SOSEM PIECZENIOWYM

Hej ho, kotletożercy! Swoje „mielone” zwykle przygotowuję bazując na granulacie sojowym, jednak dziś stworzyłam zupełnie nową, jak się okazało, kapitalną wersję bezmięsnych pulpetów. Ich najważniejszym sekretem jest udział kaszy gryczanej NIEPALONEJ – jest delikatna, nadaje super konsystencję, a przy okazji pozbawiona jest intensywnego aromatu gryki. Co więcej jest ona zdrowsza od tej tradycyjnej, bowiem nie traci cennych wartości podczas prażenia. Wierzę, że podobnie jak mi, przepis przypadnie Wam do gustu. Moje pulpety podałam z najlepszym pieczeniowym sosem, na który przepis znajdziecie TU. Sprawdzi się oczywiście inny, Wasz ulubiony. Do tego odświeżająca, przełamująca smak surówka lub pikle i voilla – nic, tylko zasiadać do stołu.

dsc_3586

Na 4-5 porcji:

  • 1,5 szkl. kaszy gryczanej, niepalonej
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże łyżki pasty z suszonych pomidorów (może być z oliwkami)
  • pół łyżeczki pasty chili (lub chili w proszku)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • po pół łyżeczki papryki wędzonej i słodkiej
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz, sól
  • olej
  • bułka tarta

dsc_3588-tile

Kaszę ugotuj i odcedź. Płatki owsiane namocz w gorącej wodzie i odstaw.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez chwilę.

Do cebuli dodaj pokrojone drobno pieczarki, dodaj odrobinę soli.

Do pieczarek wrzuć odcedzoną kaszę oraz pastę z pomidorów. Następnie dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Masę przełóż do wysokiej miski, dodaj namoczone płatki owsiane. Zblenduj masę niedokładnie i dopraw do smaku.

Odstaw masę do lodówki na min. 1 godzinę.

Z masy formuj małe kotleciki i obtaczaj w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju, aż obie strony się zarumienią.

dsc_3574

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s