PIECZONE KLOPSIKI OWSIANE Z JARMUŻEM I PAPRYKĄ – BAKED „OATBALLS” WITH KALE AND BELL PEPPER

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Te owsiane kulki pokochałam od „pierwszego zrobienia”. Są zwarte i nie rozpadają się, a piekąc je zaoszczędzimy trochę czasu i odejmiemy potrawie kaloryczności. Do środka dodałam posiekany jarmuż i czerwoną paprykę, ale możecie śmiało spróbować z innymi, ulubionymi warzywami. Klopsiki koniecznie podajcie z wyrazistym sosem – u mnie świetnie komponowały się z klasycznym, pomidorowym.

DSC_1216 (2)

na ok. 20 kulek:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • bulion warzywny lub osolona woda
  • 1 cebula
  • 2 garści jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa

DSC_1212 (2)

DSC_1234 (2)

Płatki wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym bulionem warzywnym lub wodą (tyle, aby je przykryło). Odstawiamy.

Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Po chwili dorzucamy do niej pokrojoną w kosteczkę paprykę i drobno posiekany jarmuż. Smażymy razem ok. 10 minut, lekko solimy.

Kiedy płatki wchłoną płyn, mieszamy je z warzywami. Doprawiamy, dokładnie łączymy razem, najlepiej dłonią.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy klopsiki przez 15-20 minut aż się zarumienią i nabiorą chrupkości.

DSC_1228 (2)

ENG

for approx. 20 balls:

2 cups oats
vegetable bouillon or salted water
1 onion
2 handfuls of kale
1 red pepper
salt, pepper
oil

Put the flakes in a bowl, pour over with warm vegetable broth or water (enough to cover them). Set aside.

Chop the onion, put it into heated olive oil and fry. After a while add diced peppers and finely chopped kale. Fry together for about 10 minutes, adding a little salt.

When the flakes absorb the liquid, mix them with the vegetables. Season and mix together thoroughly, preferably using your hands.

Preheat the oven to 180 degrees with thermo heating. With wet hands form small balls and place on baking paper.

Bake the meatballs for 15-20 minutes until browned and crispy.

4 myśli na temat “PIECZONE KLOPSIKI OWSIANE Z JARMUŻEM I PAPRYKĄ – BAKED „OATBALLS” WITH KALE AND BELL PEPPER

Dodaj odpowiedź do Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi