RYŻOWE NALEŚNIKI Z INDYJSKIM FARSZEM Z DYNI I CZARNEJ FASOLI

Zapraszam Was dziś na prawdziwą wyżerkę: bezglutenowe naleśniki wypełnione pysznym, aromatycznym nadzieniem z dynią i czarną fasolą w roli głównej. Danie możecie przygotować wykorzystując swój własny, sprawdzony przepis na naleśniki. A jeśli nie macie czasu ich smażyć, farsz świetnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawka, podana w towarzystwie kaszy lub ryżu.

DSC_1275na 6 naleśników:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mleka (krowie lub roślinne)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko „0” lub zawiesina z siemienia lnianego
  • sól
  • olej do smażenia

farsz:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • sól
  • chili

DSC_1268Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej i naoliwionej patelni.

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy razem na małym ogniu.

Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Solimy i dusimy pod przykryciem, aż ta zmięknie.

Kiedy dynia będzie al dente, dorzucamy odsączoną czarną fasolę, dodajemy koncentrat, mleko kokosowe, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy razem, mieszając co chwilę.

Doprawionym farszem napełniamy naleśniki.

DSC_1281

Reklamy

2 thoughts on “RYŻOWE NALEŚNIKI Z INDYJSKIM FARSZEM Z DYNI I CZARNEJ FASOLI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s