PIECZONE KLOPSIKI OWSIANE Z JARMUŻEM I PAPRYKĄ

Te owsiane kulki pokochałam od „pierwszego zrobienia”. Są zwarte i nie rozpadają się, a piekąc je zaoszczędzimy trochę czasu i odejmiemy potrawie kaloryczności. Do środka dodałam posiekany jarmuż i czerwoną paprykę, ale możecie śmiało spróbować z innymi, ulubionymi warzywami. Klopsiki koniecznie podajcie z wyrazistym sosem – u mnie świetnie komponowały się z klasycznym, pomidorowym.

DSC_1216 (2)

na ok. 20 kulek:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • bulion warzywny lub osolona woda
  • 1 cebula
  • 2 garści jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa

DSC_1212 (2)

DSC_1234 (2)

Płatki wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym bulionem warzywnym lub wodą (tyle, aby je przykryło). Odstawiamy.

Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Po chwili dorzucamy do niej pokrojoną w kosteczkę paprykę i drobno posiekany jarmuż. Smażymy razem ok. 10 minut, lekko solimy.

Kiedy płatki wchłoną płyn, mieszamy je z warzywami. Doprawiamy, dokładnie łączymy razem, najlepiej dłonią.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy klopsiki przez 15-20 minut aż się zarumienią i nabiorą chrupkości.

DSC_1228 (2)

Reklamy

4 thoughts on “PIECZONE KLOPSIKI OWSIANE Z JARMUŻEM I PAPRYKĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s