KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TEMPEHEM

Wegańskie kotlety, kopę lat! Ponownie potwierdziłam dziś zasadę, że przy opróżnianiu lodówki przed podróżą, powstają najlepsze, warzywne klopsy :) Bazą moich dzisiejszych kotletów są ziemniaki, które pysznie łączą się ze szpinakiem i wędzonym tempehem. Co do podania, daję Wam wolną rękę. Jak w większości dań, sprawdzi się świeża sałatka i dip – u mnie czosnkowy. Jeśli macie problem z zakupem tempehu, równie dobrze pasować będzie wędzone tofu.

DSC_2431

Na ok. 3-4 porcje:

  • 7 średnich ziemniaków
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g wędzonego tempehu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemiaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem i rumienimy.

Do cebuli dodajemy umyty i posiekany szpinak. Smażymy razem, doprawiamy delikatnie solą i gałką muszkatołową.

Tempeh kruszymy bezpośrednio nad patelnią i chwilę smażymy razem z warzywami, aż woda całkowicie odparuje.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Dodajemy warzywa z patelni, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy masę do smaku.

Z masy formujemy kotleciki, smażymy z obu stron na złoty kolor.

DSC_2428

Reklamy

2 thoughts on “KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TEMPEHEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s