SCROLL DOWN FOR ENGLISH
Zupełnie przypadkowo przyrządziłam ostatnio danie, które na pewno jeszcze nie raz powtórzę. Potrawka z kopru włoskiego to mój debiut i zarazem odkrycie – zwykle koper włoski traktowałam jako dodatek do dań i nie sądziłam, że tak bardzo go polubię w roli głównej. Klopsiki są bardzo proste w przygotowaniu i najlepiej smakują lekko przyrumienione na patelni.
Sos:
2 kopry włoskie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
4 ziemniaki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
łyżeczka nasion kopru włoskiego
pół łyżeczki czosnku i cebuli w proszku
pół szklanki bulionu
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka śmietany wegańskiej (u mnie oatly)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy lub oleju
Cebulę i koper włoski kroję w pióra i przesmażam na złoto, po kilku minutach dodaję czosnek, marchewkę i wszystkie przyprawy i zioła. Smażę kilka minut razem, dodaję ziemniaki pokrojone w słupki i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia i duszę na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Koncentrat mieszam z skrobią, odrobiną wody i śmietaną. Zalewam gulasz i doprawiam do smaku. Podaję ze świeżą natką pietruszki.
Pulpety (8-10):
szklanka kaszy bulgur
szklanka czerwonej soczewicy
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki granulowanego czosnku, cebuli, papryki słodkiej
szczypta cynamonu, kolendry i gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
sól ziołowa, mielony pieprz
skrobia ziemniaczana (opcjonalnie)
łyżka płatków drożdżowych
olej do smażenia
Kaszę bulgur i soczewicę gotuję według przepisu. Gotuję je razem, nic się nie stanie, jeśli lekko się rozgotują. Usuwam nadmiar wody i studzę. W razie potrzeby, kilka razy blenduję masę tak, aby była niejednolita. Łączę z przyprawami, skrobią, płatkami drożdżowymi. Formuję małe pulpety i smażę, przewracając co kilka minut.
ENG
Sauce:
2 fennels
1 onion
2 cloves of garlic
1 carrot
4 potatoes
1 tbsp tomato paste
2 bay leaves
2 allspices
teaspoon fennel seeds
half a teaspoon of garlic and onion powder
half a cup of broth
teaspoon of potato starch
1 spoonful of vegan cream (oatly in my case)
bunch of parsley
2 tbsp olive oil or oil
I slice the onion and fennel into feathers and fry until golden, after a few minutes I add the garlic, carrot and all the spices and herbs. Fry together for a few minutes, add the potatoes cut into sticks and pour in the stock. Bring to the boil and simmer over a low heat until the potatoes are tender. Mix the tomato concentrate with the starch, a little water and cream. Pour over the stew and season to taste. Serve with fresh parsley.
Balls (8-10):
glass of bulgur
glass of red lentils
spoonful of soya sauce
half a teaspoon of granulated garlic, onion, sweet paprika
pinch of cinnamon, coriander and nutmeg
1 tsp marjoram
herb salt, ground pepper
Potato starch (optional)
Tbsp yeast flakes
oil for frying
I cook bulgur groats and lentils according to the recipe. I cook them together, it won’t be bad if they slightly overcook. Remove excess water and cool down. If necessary, mix it with hand-blender a little. Combine with spices, starch and yeast flakes. Form small meatballs and fry, turning every few minutes.