PULPETY Z KASZY BULGUR I SOCZEWICY Z GULASZEM Z KOPRU WŁOSKIEGO – BULGUR AND LENTIL BALLS WITH FENNEL STEW

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Zupełnie przypadkowo przyrządziłam ostatnio danie, które na pewno jeszcze nie raz powtórzę. Potrawka z kopru włoskiego to mój debiut i zarazem odkrycie – zwykle koper włoski traktowałam jako dodatek do dań i nie sądziłam, że tak bardzo go polubię w roli głównej. Klopsiki są bardzo proste w przygotowaniu i najlepiej smakują lekko przyrumienione na patelni.

Sos:

2 kopry włoskie

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

4 ziemniaki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

łyżeczka nasion kopru włoskiego

pół łyżeczki czosnku i cebuli w proszku

pół szklanki bulionu

łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 łyżka śmietany wegańskiej (u mnie oatly)

pęczek natki pietruszki

2 łyżki oliwy lub oleju

Cebulę i koper włoski kroję w pióra i przesmażam na złoto, po kilku minutach dodaję czosnek, marchewkę i wszystkie przyprawy i zioła. Smażę kilka minut razem, dodaję ziemniaki pokrojone w słupki i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia i duszę na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Koncentrat mieszam z skrobią, odrobiną wody i śmietaną. Zalewam gulasz i doprawiam do smaku. Podaję ze świeżą natką pietruszki.

Pulpety (8-10):

szklanka kaszy bulgur

szklanka czerwonej soczewicy

łyżka sosu sojowego

pół łyżeczki granulowanego czosnku, cebuli, papryki słodkiej

szczypta cynamonu, kolendry i gałki muszkatołowej

1 łyżka majeranku

sól ziołowa, mielony pieprz

skrobia ziemniaczana (opcjonalnie)

łyżka płatków drożdżowych

olej do smażenia

Kaszę bulgur i soczewicę gotuję według przepisu. Gotuję je razem, nic się nie stanie, jeśli lekko się rozgotują. Usuwam nadmiar wody i studzę. W razie potrzeby, kilka razy blenduję masę tak, aby była niejednolita. Łączę z przyprawami, skrobią, płatkami drożdżowymi. Formuję małe pulpety i smażę, przewracając co kilka minut.

ENG

Sauce:

2 fennels

1 onion

2 cloves of garlic

1 carrot

4 potatoes

1 tbsp tomato paste

2 bay leaves

2 allspices

teaspoon fennel seeds

half a teaspoon of garlic and onion powder

half a cup of broth

teaspoon of potato starch

1 spoonful of vegan cream (oatly in my case)

bunch of parsley

2 tbsp olive oil or oil

I slice the onion and fennel into feathers and fry until golden, after a few minutes I add the garlic, carrot and all the spices and herbs. Fry together for a few minutes, add the potatoes cut into sticks and pour in the stock. Bring to the boil and simmer over a low heat until the potatoes are tender. Mix the tomato concentrate with the starch, a little water and cream. Pour over the stew and season to taste. Serve with fresh parsley.

Balls (8-10):

glass of bulgur

glass of red lentils

spoonful of soya sauce

half a teaspoon of granulated garlic, onion, sweet paprika

pinch of cinnamon, coriander and nutmeg

1 tsp marjoram

herb salt, ground pepper

Potato starch (optional)

Tbsp yeast flakes

oil for frying

I cook bulgur groats and lentils according to the recipe. I cook them together, it won’t be bad if they slightly overcook. Remove excess water and cool down. If necessary, mix it with hand-blender a little. Combine with spices, starch and yeast flakes. Form small meatballs and fry, turning every few minutes.

Dodaj komentarz