ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z PASTĄ Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Wbrew pozorom, przygotowanie go wcale nie należy do najłatwiejszych. Po pierwsze, przed zakupem, należy zwrócić uwagę na jego wygląd – napięta, ślicznie fioletowa i błyszcząca skórka to gwarancja dobrej kondycji warzywa. Przed jakąkolwiek termiczną obróbką, plastry bakłażana trzeba z obu stron posolić i odstawić, a następnie usunąć nadmiar wody papierowym ręcznikiem. Plastry smaży się na niewielkiej ilości dobrej oliwy do momentu, aż te zmiękną i przyrumienią się.  Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek pomoże Wam perfekcyjnie obejść się z bakłażanem. Osobiście, uwielbiam go we wszelkich warzywnych potrawkach, smarowidłach czy zapiekankach. Dziś jednak, zapraszam Was na delikatne roladki, wypełnione pastą z czerwonej soczewicy :)

DSC_2022

Na ok. 10 roladek:

  • 2 duże bakłażany
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 160 g czerwonej soczewicy
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • chili
  • garam masala (opcjonalnie)
  • puszka pomidorów krojonych
  • mała cebulka
  • oliwa
  • pieprz, sól
  • szczypta cukru
  • posiekana natka pietruszki

Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Solimy z obu stron każdy plaster i odstawiamy.

Soczewicę gotujemy do miękkości. Do jeszcze ciepłej dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem na jednolitą masę.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory, przyprawy i natkę pietruszki.

Na patelni (może być grillowa) rozgrzewamy odrobinę oliwy. Plastry bakłażana osuszamy i smażymy z obu stron.

Jedną stronę plastra smarujemy pastą z soczewicy. Zwijamy go w roladkę i układamy na pomidorowym sosie. Danie można jeść samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego.

DSC_2018

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s