LECZO Z JARMUŻEM

Kupić jarmuż to obecnie żaden problem. To pełne witamin warzywo znajdziemy już praktycznie w każdym supermarkecie w bardzo przystępnej cenie. Ciemnozielone liście wykorzystuję zwykle do zup, dań jednogarnkowych, czy odżywczych koktajli. Tym razem jednak, jarmuż wystąpił u mnie jako dodatek do lekkiego, wegetariańskiego leczo. 

11934063_10207449731419141_984344227_n

na 2-3 osoby:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 młode cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garście liści jarmużu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki warzywnego bulionu lub osolonej wody
  • kilka liści świeżej bazylii
  • odrobina słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

11920591_10207449731899153_9776586_n

W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra, czosnek pokrojony w drobną kostkę i chwilę smażymy.

Z jarmużu odcinamy zgrubiałe łodyżki, następnie liście drobno kroimy i wrzucamy do cebuli i czosnku. Cały czas smażymy na małym ogniu.

Papryki kroimy w grubą kostkę i dodajemy do warzyw. Podlewamy całość delikatnym bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem.

Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy jeszcze chwilę razem, dodajemy koncentrat, porwane listki bazylii i doprawiamy.

Podajemy z pieczywem lub innymi dodatkami, np. brązowym ryżem lub kaszą.

11948065_10207449733819201_1516155664_n

Spróbuj także ciecierzycę z jarmużem w sosie pomidorowym.

Reklamy

One thought on “LECZO Z JARMUŻEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s