WEGAŃSKIE MINI SERNICZKI CZEKOLADOWO – WIŚNIOWE

Te mini – serniczki skradły moje serce. To jak dotąd mój najbardziej udany wegański deser. Rzadko przygotowuję słodkości, ale dla nich warto poświęcić każdą minutę wolnego czasu. Serniczki wychodzą bardzo delikatne, a ich konsystencja graniczy pomiędzy zwartą, serową masą a puszystym musem. Obojętny smak tofu zastępuje ciemna czekolada i kwaskowate wiśnie. Serniczki przygotowuje się bardzo szybko, jednak najlepiej zostawić je na noc w lodówce do całkowitego stężenia.

DSC_9740

na 4 porcje:

  • 160 g naturalnego tofu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szklanka mleka kokosowego*
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka świeżych, wydrylowanych wiśni + wiśnie do podania
  • 2 płaskie łyżeczki agaru

*przed odmierzeniem wymieszaj dobrze mleko, aby było płynne

DSC_9736

Do rondla wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy.

Dodajemy czekoladę, cukier i całkowicie rozpuszczamy. Na koniec wsypujemy agar i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

W mikserze kielichowym umieszczamy tofu, wydrylowane wiśnie i płynną masę czekoladową (lekko przestudzoną).

Miksujemy wszystko aż powstanie gładka masa. Przelewamy do miseczek/kokilek/foremek. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin aż masa całkowicie zesztywnieje. Podajemy ze świeżymi wiśniami.

DSC_9731

Reklamy

6 thoughts on “WEGAŃSKIE MINI SERNICZKI CZEKOLADOWO – WIŚNIOWE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s