PAD THAI

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Pad thai to moje ulubione azjatyckie danie, którego sekretem jest dobrze zbalansowany sos łączący w sobie wszystkie smaki umami. Warzywa muszą być różnorodne i chrupiące. Zapraszam Was na idealnego pad thai’a!

Na 2 porcje:

300 g ryżowego makaronu

300 g naturalnego tofu (najlepiej uprzednio zamrożonego, odmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody)

1 marchew

1 mała kapusta pak choi

1/3 kopru włoskiego

1 cebula czerwona

3-4 grzyby ( u mnie boczniak królewski)

2 pędy dymki

1 pęczek świeżej kolendry

1 mała papryczka chili

1 cm świeżego imbiru

olej sezamowy

świeże kiełki

na górę: sezam, prażona cebulka, uprażone i rozdrobione nerkowce

sos:

1 płaska łyżka pasty z tamaryndowca

2 ząbki czosnku rozdrobionego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka pasty chili

Tofu kroimy w kostkę lub paski i smażymy na złoto na patelni.

Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w paski, chili i imbir w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w dużym garnku, Po chwili dodajemy pokrojone grzyby, koper włoski i smażymy kilka minut.

Makaron gotujemy według przepisu, a składniki na sos łączymy ze sobą w misce.

Do warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę, sos, makaron i tofu i wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy danie ze świeżą kolendrą, sezamem, nerkowcami, prażoną cebulą i dymką. Skrapiamy sokiem z limonki.

ENG

For 2 servings:

300 g rice noodles

300 g natural tofu (preferably previously frozen, defrosted and drained of excess water)

1 carrot

1 small pak choi cabbage

1/3 fennel

1 red onion

3-4 mushrooms (mine are oyster mushrooms)

2 spring onions

1 bunch fresh coriander

1 small chili pepper

1 cm of fresh ginger

sesame oil

fresh sprouts

top: sesame seeds, roasted onions, roasted and crushed cashews

sauce:

1 flat tbsp tamarind paste

2 cloves minced garlic

2 Tbsp soy sauce

1 teaspoon brown sugar

1 teaspoon lime juice

1 teaspoon chili paste

Cut tofu into cubes or strips and fry until golden.

Cut the onion into feathers, carrot into strips, chili and ginger into small cubes. Toss them in hot oil in a large pot, after a while add the sliced mushrooms and fennel and fry for a few minutes.

Cook the noodles according to the recipe and combine the ingredients for the sauce in a bowl.

Add the shredded cabbage, sauce, pasta and tofu to the vegetables and mix everything well.

Serve the dish with fresh coriander, sesame seeds, cashews, roasted onions and spring onions. Drizzle with lime juice.

Dodaj komentarz