GULASZ Z DYNI Z PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

Dynia to najlepsze, jesienne warzywo, dlatego nie może zabraknąć na blogu przepisu z jej wykorzystaniem. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, odnajduje się na słono w plackach, zupie, risotto, warzywnych potrawkach, jak i na słono – w konfiturach, racuchach, czy ciastkach. Królową dyń jest u mnie Hokkaido. Uwielbiam ją za delikatny, kremowy smak oraz za to, że nie rozpada się w niechlujną papkę podczas gotowania. Dziś właśnie z jej udziałem przyrządziłam aromatyczny gulasz z dodatkiem papryk, czerwonej fasoli, mleka kokosowego i indyjskich przypraw. Potrawę można zajadać samodzielnie lub w towarzystwie ryżu lub kaszy.

dsc_3137

Na 4-5 porcji:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 -150 ml mleczka kokosowego
  • po pół łyżeczki: kminu rzymskiego, kolendry, curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili (lub więcej) i wędzonej papryki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sól
  • oliwa z oliwek

dsc_3149

W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę posiekaną w pióra i smażymy na małym ogniu.

Do cebuli dodajemy talarki czosnku oraz papryki pokrojone w cienkie paski. Smażymy razem i delikatnie solimy.

Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do warzyw, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką garnek.

Po kilku minutach dodajemy do warzyw przyprawy, mleczko kokosowe i odcedzoną fasolę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.

Kiedy dynia zmięknie (ma być al dente) dodajemy do gulaszu kilka kropel soku z cytryny i posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.

dsc_3145

Reklamy

One thought on “GULASZ Z DYNI Z PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s