WEGETARIAŃSKI ROSÓŁ Z BOCZNIAKAMI

Rosół pojawiał się każdej niedzieli na rodzinnym obiedzie. Kiedy zrezygnowałam z mięsa i dość słabo radziłam sobie jeszcze w kuchni bardzo brakowało mi tego dania. Tym bardziej, kiedy dziadek przywoził ze sobą ręcznie robiony makaron. Żyłam w przekonaniu, że jedynym wyjściem będzie rozpuszczenie warzywnej kostki rosołowej i zalanie tym chemicznym płynem klusek. 

Nie trwało długo abym zorientowała się, jak prosto zrobić przepyszny i esencjonalny rosół wykorzystując do niego włoszczyznę i przyprawy. Do dziś jest on moją bazą do każdej zupy, a mnie już nikt nigdy nie przekona, że bez kury to się nie uda. Dodatkowo zupę możecie wzbogacić podsmażonymi boczniakami – dostarczą białka, zastąpią mięso i pysznie urozmaicą danie.

11056848_10206229571315901_2021599577_n

Baza (na 3 litry wody):

  • 4 małe marchwie
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka świeżego lubczyku
  • mały kawałek pora (może być wraz z łodygami)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opalone łupiny cebuli
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 100 g makaronu „nitki” jajeczny lub bezjajeczny
  • dodatkowo : 250 g boczniaków + 1 mała dymka

11042151_10206229571715911_2105454181_n

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy, marchew kroimy w talarki, a resztę w mniejsze kawałki.

Umieszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki oliwy i przesmażamy chwilę – pozwoli to warzywom zatrzymać cenne witaminy (przede wszystkim wit. A), które tracą podczas gotowania.

Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy, zioła i gotujemy pod przykryciem przez min. 1,5 godziny na małym ogniu.

Boczniaki myjemy, kroimy w plastry. Dymkę siekamy i podduszamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy boczniaki i smażymy wszystko razem. Kiedy woda odparuje delikatnie solimy i przekładamy do rosołu.

Rosół gotujemy jeszcze chwilę wraz z boczniakami. Wyciągamy łupiny, por, cebulę, czosnek i inne, niechciane warzywa.

Podajemy z nitkami makaronowymi.

10927526_10206229571795913_2124020585_o

Reklamy

2 thoughts on “WEGETARIAŃSKI ROSÓŁ Z BOCZNIAKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s