INDYJSKA POTRAWKA Z WARZYWAMI I CIECIERZYCĄ

Dziś zapraszam na kolorowe, chrupiące warzywa zatopione w aromatycznym sosie z mlekiem kokosowym i garam masala. To potrawka, którą uwielbiam i przyrządzam bardzo często w różnych kombinacjach. Najchętniej podaję ją z ryżem, ale odnajdzie się także w towarzystwie ziemniaków, czy ulubionej kaszy.

DSC_1930

na 4 porcje:

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżka garam masala
  • szczypta suszonego chili (lub więcej)
  • oliwa
  • pieprz, sól
  • świeża kolendra/szczypiorek/natka pietruszki

DSC_1934

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w paski, a czosnek w talarki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Smażymy przez ok. 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory i odsączoną ciecierzycę. Delikatnie solimy i smażymy razem chwilę.

Do całości dodajemy przecier, garam masala, chili, mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i opcjonalnie świeżo mielonym pieprzem.

Potrawkę podajemy z ryżem obficie posypaną świeżymi ziołami.

DSC_1923

Reklamy

3 thoughts on “INDYJSKA POTRAWKA Z WARZYWAMI I CIECIERZYCĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s