ULUBIONY ROSÓŁ AZJATYCKI – FAVORITE ASIAN STYLE BROTH

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Rosół w stylu azjatyckim jadam ostatnio częściej niż ten tradycyjny. Szczególnie zimą mam ochotę na rozgrzewające smaki, które wzmocnią moją odporność. Długo mi zajęło, aby uzyskać najlepszy smak azjatyckiego rosołu, jednak po wielu próbach w końcu udało mi się opracować doskonały przepis na bogaty wywar łączący wszystkie smaki umami. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Istotną rolę odgrywają także dodatki – najlepiej żeby były różnorodne: chrupiące, octowe, pikantne, słodkie. Wybór ich jest przeogromny, poniżej znajdziecie listę moich ulubionych.

3 litry wody

2 białe cebule

6 ząbków czosnku

3 marchwie

pół kopru włoskiego

1 kawałek selera lub korzenia pietruszki

1 kawałek pora

1 papryczka chili

3 cm kawałek imbiru

2-3 grzyby shitake (opcjonalnie)

2 gwiazdki anyżu

1 pełna łyżka pasty miso

1 łyżka sosu sojowego lub tamari

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżka oleju sezamowego

sól

Do podania według gustu:

ryżowe noodle albo kluski udon, kapusta pak choi, kiełki, świeża marchew, przesmażone grzyby, zielona cebulka, tofu, świeża kapusta, czerwona cebula, zioła, sezam, nori, olej sezamowy

Olej rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, anyż, posiekany drobno imbir, chili i czosnek. Smażymy aż będą złociste. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone dowolnie marchew, por, seler, koper włoski, shitake, a po kilku minutach – pastę miso, sos sojowy lub tamari. Zalewamy warzywa wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka godzin na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą lub sosem sojowym.

ENG

3 litres of water

2 white onions

6 cloves of garlic

3 carrots

half a fennel

1 piece of celery or parsley root

1 piece of leek

1 chilli pepper

3 cm piece of ginger

2-3 shitake mushrooms (optional)

2 aniseed stars

1 full tsp miso paste

1 tbsp soy sauce or tamari sauce

1 tbsp vegetable oil

1 tbsp sesame oil

salt

To serve according to taste:

rice noodles or udon noodles, pak choi cabbage, sprouts, fresh carrots, fried mushrooms, green onions, tofu, fresh cabbage, red onions, herbs, sesame, nori, sesame oil

Heat the oil in a large pot, add the feathered onion, aniseed, finely chopped ginger, chilli and garlic. Fry until golden brown. After a while add peeled and chopped carrots, leek, celery, fennel, shitake and after a few minutes add miso paste, soy sauce or tamari. Pour water over the vegetables and bring to the boil. Cook for a few hours on low heat. Season to taste with salt or soy sauce.

Follow my social media

Dodaj komentarz