KLUSKI RYŻOWE Z BOCZNIAKAMI I MARYNOWANYM TOFU

Jeśli śledziliście ostatnie posty, na pewno już wiecie, że ubóstwiam makaron ryżowy. Jego smak jest bardziej neutralny niż zwykłego makaronu, dlatego można kombinować z przeróżnymi dodatkami tworząc oryginalne wersje. Później trochę sosu sojowego, przypraw i lekkie, zdrowe, orientalne danie gotowe w niecałe 30 minut.. Poniżej moja druga ulubiona propozycja – z boczniakami i marynowanym tofu.

DSC_5796

na 2 osoby:

  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • ok. 100 g marynowanego tofu
  • 250 g boczniaków (no, chyba, że jesteście w posiadaniu grzybów mun)
  • mała, biała część pora
  • oliwa
  • sól
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka brązowego cukru
  • odrobina soku z limonki (opcjonalnie)
  • chili w proszku

DSC_5807

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dusimy na niej pokrojony w krążki por.

Kiedy por zmięknie dodajemy pokrojone w paski boczniaki, delikatnie solimy. Smażymy aż odparuje woda.

W tym czasie Zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy, odstawiamy na kilka minut. Następnie odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.

W miseczce mieszamy sos sojowy, wodę, cukier, sok z limonki i chili. Zalewamy boczniaki.

Dodajemy pokrojone w paski lub kostkę tofu oraz makaron.

Wszystko smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

DSC_5814

DSC_5825

Reklamy

One thought on “KLUSKI RYŻOWE Z BOCZNIAKAMI I MARYNOWANYM TOFU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s