MAKARON BOLOGNESE Z KARCZOCHAMI

Proste, rewelacyjne w smaku danie na każdą porę roku. 

DSC_5613

Na 4-5 porcji:

  • 500 g makaronu świderki
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 młoda cebula
  • garść świeżej bazylii
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • ostra papryka – według gustu
  • pieprz, sól
  • szklanka granulatu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • kilka ćwiartek karczochów w zalewie

DSC_5627

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, a po chwili przeciśnięty czosnek, smażymy, aż się zarumienią.

Do cebuli dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

Sos blendujemy niedokładnie, dodajemy posiekaną bazylię i natkę. Na koniec wrzucamy granulat sojowy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku.

Ćwiartki karczocha układamy na talerzu zaraz przed podaniem lub dodajemy wcześniej do sosu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s