WEGAŃSKA ZUPA GULASZOWA

Treściwa, sycąca i wyraziście doprawiona – to moja ulubiona wersja zupy gulaszowej! Może bazować na samych warzywach, a jeśli brakuje Wam w niej czegoś konkretnego, idealnie sprawdzi się kostka sojowa, zastępująca mięso. Zupa smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy przegryzą się w niej wszystkie smaki. Poziom doprawienia należy do Was, jednak zdecydowanie polecam przyrządzić ją na „ostro”.

DSC_5729

  • ok. 2 litry warzywnego bulionu*
  • 2 średnie cebule
  • 5 średnich pieczarek
  • 50 g kostki sojowej (opcjonalnie)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu
  • łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pasta lub chili w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 3 łyżki oleju do smażenia

*bulion zawsze przygotowuję na bazie włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.

DSC_5748

Do gotującego się, osolonego delikatnie bulionu dodaję pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotuję na małym ogniu.

W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w krążki cebulę i smażę. Po kilku minutach dodaję przeciśnięty czosnek i pokrojone w paski papryki.

Kiedy warzywa zmiękną dodaję pokrojone pieczarki, wszystko delikatnie solę. Całą zawartość patelni przekładam do garnka z zupą i gotuję do momentu, aż ziemniaki oraz reszta składników zmięknie.

Do zupy dodaję wszystkie przyprawy, przecier i doprawiam do smaku. Pod koniec gotowania dodaję opcjonalnie kostkę sojową. Zdejmuję garnek z ognia i daję zupie min. godzinę, aby dobrze przegryzły się wszystkie smaki.

DSC_5736

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s