TOFU KULKI W SOSIE POMIDOROWO – CUKINIOWYM

DSC_5385

Tofu kulki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 3 łyżki namoczonych płatków owsianych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy lub inny do smażenia

Sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 młoda cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru

DSC_5381

Tofu blendujemy z płatkami oraz resztą składników na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.

Z masy formujemy kulki i smażymy równomiernie z każdej strony. Zdejmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.

Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, po chwili dorzucamy drobno pokrojony czosnek. Kiedy się zarumienią dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, posiekaną bazylię.

Cukinię smażymy chwilę, dodajemy puszkę pomidorów, przecier i przyprawy. Kulki tofu dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Najlepiej, jeśli potrawa przegryzie się w sosie przez kilka godzin.

DSC_5413

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s