ZIELONE TAGLIATELLE Z PŁATKAMI DROŻDŻOWYMI

Płatki drożdżowe nieaktywne to świetny dodatek do dań kuchni wegańskiej. Roślinożercy kochają je za serowy posmak oraz kremowość, jaką nadają potrawie. Płatki są dobrym źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych i białka. Sprawdzą się w zapiekankach, sosach, jako zabielacz zup lub będą dobrą alternatywą lubianego parmezanu. Wypróbujcie je koniecznie w swojej kuchni! :)

DSC_4931

Na 2-3 porcje:

  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • 1 mała cukinia
  • szklanka mrożonego groszku
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

DSC_4923

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i dusimy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek. Delikatnie solimy.

Cukinię obieramy obieraczką do warzyw (zwykłą, lub jeśli macie – julienne). Paski cukinii oraz mrożony groszek dodajemy do cebuli i czosnku i podsmażamy chwilę, aż groszek zmięknie.

Do warzyw wrzucamy podarte liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej).

Do warzyw dodajemy mleczko lub śmietankę i dokładnie mieszamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Po osączeniu mieszamy z zielonym sosem.

Danie posypujemy sporą garścią płatków drożdżowych.

DSC_4937

Reklamy

One thought on “ZIELONE TAGLIATELLE Z PŁATKAMI DROŻDŻOWYMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s