KREM KAKAOWY Z BATATA

Znowu batat! Ale jak tu go nie kochać, skoro ma tak wiele zastosowań w kuchni, i to nie tylko tej wegetariańskiej. Tym razem proponuję Wam coś na słodko. Krem super się sprawdza do smarowania naleśników, kanapek lub jako przekąska na chrupiących waflach ryżowych. 

DSC_4206

  • 1 batat
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej*
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka posypki orzechowej
  • szczypta soli
  • garść mieszanych orzechów (u mnie laskowe i włoskie) do zmielenia
  • opcjonalnie: miód lub inny słód
  • kilka kropel cytryny na przełamanie smaku

DSC_4217

*puszkę mleka kokosowego wstaw do lodówki na minimum dobę. Po otwarciu wykorzystaj do kremu tylko oddzieloną, górną warstwę tzw. śmietanki.

Batata owiń folią aluminiową i upiecz w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut. Ostudź i obierz ze skóry.

W młynku zmiel orzechy.

Batata przenieś do miski, dodaj kakao, śmietankę, sól i zmielone orzechy, posypkę orzechową sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

Opcjonalnie dodaj miód lub inny słód. Wstaw do lodówki na min. godzinę.

DSC_4213

 

Reklamy

2 thoughts on “KREM KAKAOWY Z BATATA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s