PLACUSZKI KALAFIOROWO-SEROWE

Ale ten czas leci…Blog ma już dwa lata! Żałuję, że bezstresowo mogę sobie pokucharzyć jedynie w weekendy, jednak mam nadzieję, że mimo to lubicie tu zaglądać i szukać wege inspiracji. Może przypadnie Wam do gustu kolejna z nich – przepis na wyborne, delikatne placki kalafiorowe, pyszne w towarzystwie czosnkowego dipu lub tzatziki. Mdły smak kalafiora przełamałam ostrym, tartym serem gouda i Wam też takie rozwiązanie polecam. Nieskromnie powiem, że palce lizać :)

dsc_4047

Na ok. 12-14 placków:

  • 1 duży kalafior
  • 250 g ostrego sera gouda
  • 1 marchewka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

dsc_4059

Kalafior gotujemy do miękkości, odparowujemy i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.

Marchewkę i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kalafiora.

Całość doprawiamy, dodajemy czosnek, jajko, mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Olej rozgrzewamy na patelni, masę nakładamy dużą łyżką formując placki. Smażymy na złoto z obu stron.

dsc_4055

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s