PASZTECIKI Z FARSZEM SOCZEWICOWO – PIECZARKOWYM

6

Na ok. 30 sztuk:

Ciasto:

  • 500 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szkl. mleka, może być roślinne
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. oleju
  • czarnuszka lub suszone zioła

Farsz:

  • 1 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta majeranku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
  • ew. łyżka masła

W 1/4 szkl. ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odkładamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.

W dużej misce mieszamy ze sobą resztę mąki, sól, olej, mleko i rozkłócone jajko. Kiedy zaczyn zacznie „pracować” dodajemy go do pozostałych składników i zagniatamy ciasto.

Ciasto przykrywamy szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie robimy farsz.

Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem.

Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy ugotowaną soczewicę, dodajemy sos sojowy, natkę, doprawiamy i odparowujemy. Opcjonalnie dodajemy łyżkę masła. Lekko przestudzoną masę blendujemy niedokładnie.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Odkrawamy pasy (na ok. 10 cm szerokości). Na brzeg każdego paska układamy wzdłuż cienką linię farszu. Brzegi zostawiamy puste. Następnie zaczynając od strony z farszem, zawijamy pasek w rulon, przyklepując i nadając mu kształt palcami. Tak samo postępujemy z następnymi plackami ciasta.

Rulon kroimy ostrym nożem, dzieląc go na małe paszteciki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Górę można posypać czarnuszką lub suszonymi ziołami.

Pieczemy w 200 st. (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.

7

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s