FASZEROWANA DYNIA PIECZONA W CAŁOŚCI

Witajcie w Halloween! W to kultowe święto nie może oczywiście zabraknąć na Waszych stołach dyni, dlatego też zjawiam się tu z nowym przepisem. Tym razem dynię nafaszerowałam i upiekłam w całości. To prosty i szybki sposób na bardzo sycące i efektownie wyglądające danie. Farsz możecie przyrządzić według własnego gustu. Sprawdzi się większość kasz w połączeniu z rozmaitymi warzywami i przyprawami. Powodzenia!

dsc_3313

  • 2 małe dynie Hokkaido
  • 1 woreczek ugotowanego, brązowego ryżu
  • 1 łyżka masła/oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew, starta
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 1 mała, czerwona papryka, starta
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki wędzonej papryki i słodkiej papryki
  • odrobina pasty chili lub chili w proszku
  • sól

dsc_3268

dsc_3316

Na patelni rozpuszczamy masło lub oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, a po chwili rozdrobniony czosnek.

Kiedy zmiękną, dodajemy startą marchewkę, paprykę i mrożony groszek. Dusimy razem, co jakiś czas mieszając.

Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy. Całość doprawiamy do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (z termoobiegiem). Odcinamy górną część dyni, łyżką wyjmujemy pestki. Do oczyszczonej dyni wkładamy farsz („z górką”) i przykrywamy odkrojoną częścią.

Pieczemy w całości przez 20-25 minut (aż dynia zmięknie, a na skórce pojawią się pęcherzyki).

dsc_3307

 

Reklamy

2 thoughts on “FASZEROWANA DYNIA PIECZONA W CAŁOŚCI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s