ZIELONA ZUPA Z PASTĄ CURRY, GLONAMI, TOFU I BOCZNIAKAMI

Jeśli tak jak ja lubicie zupy, mam dla Was kolejny przepis, który na pewno Was nie zawiedzie. Pomimo, że w zupie jest sporo składników, przygotowuje się ją w bardzo łatwy i szybki sposób. Zupa jest bardzo sycąca i pełnowartościowa. Lekko pikantna i aromatyczna, idealna na chłodne dni.

dsc_3256-2

Na 4-5 dużych porcji:

  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • 1 brokuł
  • 150 g tofu naturalnego
  • 250 g boczniaków
  • garść wodorostów wakame
  • 100g makaronu ryżowego
  • pół szklanki groszku mrożonego lub z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki zielonej pasty curry
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki masali
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz cayenne

dsc_3263

Lekko osolony wywar zagotowujemy.

Wodorosty zalewamy gorącą wodą, a gdy zwiększą swoją objętość, odcedzamy. Kroimy drobno.

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Po chwili dodajemy posiekany drobno czosnek.

Kiedy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Solimy, a gdy puszczą wodę – odparowujemy.

Boczniaki przekładamy do garnka z gotującym się wywarem. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i również wkładamy do wywaru. Całość gotujemy na małym ogniu.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczniaki wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i smażymy przez kilka minut, aż się zarumieni. Tofu przekładamy do zupy. Całość gotujemy do momentu, aż brokuły będą al dente.

Do zupy dodajemy pastę curry, przyprawy, sok z limonki i mleko kokosowe. Dodajemy także glony, groszek (jeśli używamy mrożonego, wrzucamy go wcześniej, razem z brokułami) oraz makaron ryżowy. Całość doprawiamy do smaku.

dsc_3254-2

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s