CARPACCIO Z BURAKÓW

Carpaccio z buraków to świetna przekąska na zimno, która urozmaici każde imprezowe menu. Jeżeli jecie ser, możecie wzbogacić danie o plastry mozzarelli, pokruszoną fetę, lub kozi ser. W wersji wegańskiej dobrze odnajdzie się wędzone lub marynowane tofu.

ttt

Carpaccio – przepis podstawowy:

  • 2 duże buraki
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu/ syropu z agawy/ brązowego cukru
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • sól (opcjonalnie), pieprz mielony

ii

Buraki myjemy, gotujemy do miękkości w mundurkach.

W miseczce łączymy oliwę, miód, ocet, musztardę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plastry.

Plastry układamy na talerzu jeden przy drugim. Polewamy marynatą i układamy talarki czosnku (dla bardziej intensywnego smaku przeciśnięty czosnek można dodać wcześniej do marynaty). Zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

Opcjonalnie delikatnie solimy i pieprzymy całość przed podaniem (z soli rezygnujemy, jeśli potrawę podajemy ze słonym serem).

rr

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s