TARTA Z CUKINIĄ I KURKAMI

Przepyszna, lekka tarta z moimi ulubionymi kurkami i działkową cukinią. Idealna do przygotowania podczas leniwego weekendu :)

DSC_2897

Spód (średnica 24cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml zimnej wody

Reszta:

  • 1 mała cukinia
  • 1 młoda cebula
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • szczypiorek lub natka pietruszki

DSC_2891

DSC_2890

Mąkę, żółtko, sól, zimną wodę oraz posiekane masło łączymy energicznie zagniatając.

Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.

Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i dodajemy do cebuli. Delikatnie solimy i odparowujemy.

W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na formę do tarty i rozprowadzamy równomiernie palcami (formujemy także boki tarty).

Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy przez ok. 10-12 minut.

Po tym czasie wyciągamy spód, wylewamy masę jajeczną, układamy na niej kurki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.

Posypujemy świeżym szczypiorkiem, bądź natką pietruszki.

DSC_2901

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s