WEGAŃSKIE CRUMBLE Z MORELAMI I CZEREŚNIAMI

Crumble to chyba najbardziej wakacyjny deser. W skrócie mówiąc, to przeróżne, sezonowe owoce zapiekane pod maślaną kruszonką. Podawane mogą być na ciepło lub na zimno, samodzielnie lub w towarzystwie lodów, bądź śmietany. Zapraszam do spróbowania mojej dzisiejszej wersji – z polskimi morelami, czereśniami i roślinną kruszonką.

DSC_2857

Na formę od tarty (ok. 3 porcje):

  • 6 moreli
  • 2 garście słodkich czereśni
  • 100 g margaryny roślinnej (u mnie Alsan)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • garść płatków owsianych
  • 1,5 łyżki cukru pudru (lub więcej, według gustu)
  • szczypta soli

Margarynę wyjmujemy z lodówki, siekamy nożem, łączymy z mąką, cukrem pudrem, płatkami owsianymi i szczyptą soli.

Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na formę do tarty.

Wyjmujemy ciasto, rwiemy kawałeczki i posypujemy równomiernie owoce.

Zapiekamy w 180 st. z termoobiegiem przez ok. 30 minut.

DSC_2851

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s