SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, SZPARAGAMI, POMIDORAMI Z ZIELONYM PESTO

Sezon na szparagi dobiega końca, dlatego wypada należycie je pożegnać. Na przykład bardzo pożywną i sycącą sałatką, którą podawać można zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest świetna na grilla, piknik, wygodna do zabrania do pracy. Najlepiej będzie przygotować samodzielnie ulubione, zielone pesto, jednak w wersji na szybko sprawdza się także kupne.

DSC_2801

Na ok. 4 porcje:

  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżeczki zielonego pesto*
  • ok. 10 suszonych pomidorów
  • 250 g pomidorków koktajlowych

*tradycyjne, zielone pesto zawiera ser. W wegańskiej wersji można przygotować pesto na wiele sposobów, np. na bazie bazylii i ziaren słonecznika lub z rukoli i orzeszków ziemnych).

DSC_2779

Kaszę pęczak przelewamy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze w garnku. Odcedzamy.

Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki i gotujemy al dente przez ok. 5 minut.

Kaszę dokładnie mieszamy z pesto, dodajemy pokrojone w cząstki pomidorki koktajlowe,  szparagi i pomidory suszone.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

DSC_2789

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s