SAŁATKA Z WODOROSTAMI WAKAME

Prosty i szybki przepis na lekką sałatkę, idealną na upalne dni. W roli głównej wakame – wodorosty bogate w cenne wartości odżywcze. Sałatka sprawdza się jako przekąska lub dodatek do innych dań. Ja zaserwowałam ją w towarzystwie makaronu ryżowego w sosie sojowym i marynowanego tofu.

DSC_2758

  • 2 łyżki suchych glonów wakame
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru brązowego/miodu
  • oliwa
  • prażony sezam

DSC_2754

Glony zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.

Marchewkę kroimy w paski. W misce przygotowujemy marynatę, mieszając ocet ryżowy, cukier, sos sojowy i oliwę. Marchew zalewamy marynatą i odstawiamy na ok. godzinę.

Glony odcedzamy, kroimy w cienkie paski lub kostkę. Sezam prażymy.

Glony łączymy z marchewką, zlewamy nadmiar marynaty.

Całość posypujemy prażonym sezamem.

 

 

Reklamy

One thought on “SAŁATKA Z WODOROSTAMI WAKAME

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s