SANDWICZE Z TOFU, SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I ROŚLINNYM MAJONEZEM

Sandwicze idealnie odnajdą się zarówno podczas majowego pikniku, jak i na lunchowej przerwie w pracy. Są bardzo sycące, ale i pożywne – w środku znajdziecie tofu oraz sporą ilość kolorowych warzyw, które oczywiście możecie podmieniać według gustu. Jeśli zamierzacie przyrządzać sandwicze w domu, warto wcześniej podpiec pieczywo. 

DSC_2642

na 3 sandwicze:

  • 6 kromek chleba
  • 1 kostka tofu (najlepiej marynowanego lub wędzonego)*
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • mała czerwona cebula
  • pół awokado

*jeśli masz tofu naturalne, zamarynuj je przez min. dwie godziny w mieszaninie z oliwy, sosu sojowego i syropu klonowego/miodu (1:1:1), a następnie podsmaż na patelni z obu stron.

DSC_2647

majonez:

  • szklanka mleka sojowego (koniecznie niesłodzonego)
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżeczka czarnej soli kala namak lub zwykłej
  • olej
  • kilka gałązek natki pietruszki (opcjonalnie)

DSC_2638

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko sojowe, sól, musztardę, ocet jabłkowy i natkę. Miksujemy na wysokich obrotach. Cały czas miksując dolewamy powoli olej (ok.pół szklanki), aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencję majonezu.

Cebulę kroimy w krążki, tofu i awokado w cienkie plastry, a suszone pomidory w paski. Kromki smarujemy majonezem, układamy kolejno szpinak, cebulę, tofu, suszone pomidory, awokado i ponownie majonez. Jeśli zamierzacie przygotować sandwiche na wynos, sos zapakujcie oddzielnie.

DSC_2652

 

Reklamy

One thought on “SANDWICZE Z TOFU, SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I ROŚLINNYM MAJONEZEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s