KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TEMPEHEM – POTATO PATTIES WITH SPINACH AND SMOKED TEMPEH

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Wegańskie kotlety, kopę lat! Ponownie potwierdziłam dziś zasadę, że przy opróżnianiu lodówki przed podróżą, powstają najlepsze, warzywne klopsy :) Bazą moich dzisiejszych kotletów są ziemniaki, które pysznie łączą się ze szpinakiem i wędzonym tempehem. Co do podania, daję Wam wolną rękę. Jak w większości dań, sprawdzi się świeża sałatka i dip – u mnie czosnkowy. Jeśli macie problem z zakupem tempehu, równie dobrze pasować będzie wędzone tofu.

DSC_2431

Na ok. 3-4 porcje:

  • 7 średnich ziemniaków
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g wędzonego tempehu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemiaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem i rumienimy.

Do cebuli dodajemy umyty i posiekany szpinak. Smażymy razem, doprawiamy delikatnie solą i gałką muszkatołową.

Tempeh kruszymy bezpośrednio nad patelnią i chwilę smażymy razem z warzywami, aż woda całkowicie odparuje.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Dodajemy warzywa z patelni, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy masę do smaku.

Z masy formujemy kotleciki, smażymy z obu stron na złoty kolor.

DSC_2428

ENG

For approximately 3-4 portions:

7 medium potatoes
500 g fresh spinach
100 g smoked tempeh
1 onion
2 cloves of garlic
2 tbsp starch
pinch of nutmeg
pepper, salt
oil for frying

Boil the potatoes in their skins, let them cool down.

Heat the oil in a frying pan, add the chopped onion and garlic and fry.

Add washed and chopped spinach to the onion. Fry together, season gently with salt and nutmeg.

Crumble the tempeh directly into the pan and fry together with the vegetables for a while until the water evaporates completely.

Peel the potatoes and grate. Add the vegetables from the frying pan, potato flour and mix thoroughly. Season the mixture to taste.

Form chops from the mixture, fry on both sides until golden brown.

3 myśli na temat “KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TEMPEHEM – POTATO PATTIES WITH SPINACH AND SMOKED TEMPEH

Dodaj odpowiedź do magducha88 Anuluj pisanie odpowiedzi