PAPRYKI FASZEROWANE POMIDOROWĄ KASZĄ BULGUR

Im cieplej na zewnątrz, tym większą ochotę nabieram na lekkie, pełne kolorów dania. Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych sposobów na faszerowane papryki. Połówki warzywa wypełnia cudowna kasza bulgur, drobno pokrojona dymka i zielona papryka oraz pasta z suszonych pomidorów. Danie najlepiej podawać z sałatką ze świeżych warzyw i ulubionym dipem. Mniam!

DSC_2421

Na 3 porcje:

  • 3 czerwone lub żółte papryki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 3 dymki
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • sól
  • chili
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek

DSC_2417

Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekane w kostkę dymki. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Delikatnie solimy.

Do dymki i papryki dodajemy kaszę, pastę pomidorową i chili. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Połówki wypełniamy kaszą. Zapiekamy przez ok. 20 min., aż papryki zmiękną.

Całość obficie posypujemy szczypiorkiem.

DSC_2407

 

Reklamy

One thought on “PAPRYKI FASZEROWANE POMIDOROWĄ KASZĄ BULGUR

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s