TOFUCZNICA ZE SZCZYPIORKIEM

Nareszcie. Przyszła upragniona wiosna. Dobrze jest więc rozpocząć nową porę roku konkretnym śniadaniem. U mnie po raz pierwszy królowała dziś tofucznica, ale już teraz wiem, że nie było to jednorazowe spotkanie. Najlepiej podawać ją z ulubionymi, świeżymi warzywami lub chrupiącą grzanką. Tofu przyrządzone w ten sposób sprawdzi się także w formie farszu do wszelakich warzyw, będzie świetnym nadzieniem naleśników, tortilli i wrapów.

DSC_2302

Na 2 porcje:

  • 300 g naturalnego tofu
  • 1 mała cebulka
  • płaska łyżeczka czarnej soli Kala Namak
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • pieprz
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego
  • roślinna margaryna/olej/oliwa
  • pęczek szczypiorku
  • do podania: rzodkiewka, awokado, pieczywo

DSC_2307

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę siekamy i dusimy.

Tofu kruszymy bezpośrednio nad patelnią i chwilę podsmażamy z cebulką.

Dodajemy czarną sól, pieprz, curry i kurkumę. Całość podlewamy odrobiną roślinnego mleka.

Całość podajemy z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką oraz awokado.

DSC_2313

Reklamy

One thought on “TOFUCZNICA ZE SZCZYPIORKIEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s