WEGAŃSKA PANNA COTTA Z CHIA I SOSEM TRUSKAWKOWYM

Panna cotta to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych włoskich deserów. Jego nazwa oznacza tyle, co „gotowana śmietanka”, do której dodaje się zwykle cukier, ekstrakt z wanilii oraz żelatynę, która odgrywa kluczową rolę w usztywnieniu płynnej masy. Po długim chłodzeniu w lodówce śmietanka zamienia się w przyjemnie delikatną, piankową słodycz, którą serwuje się zwykle z orzeźwiającym, owocowym musem. Przygotowanie panna cotty chodziło za mną od dawna, aż w końcu wybrałam najbardziej zakochany dzień w roku – Walentynki. Deser bez dwóch zdań pasuje na tę okoliczność, ale śmiało przygotujcie go także bez okazji, szczególnie w sezonie na pyszne, letnie owoce. Oczywiście, moja wersja jest całkowicie wegańska, gdzie zamiast śmietanki znajdziecie mleko kokosowe, a zamiast żelatyny – agar. Dodatkowo, panna cottę urozmaiciłam nasionami chia, które sprawią, że będzie nie tylko słodko, ale i zdrowo!

12714072_10208548364564283_1857004951_n

Na 3 porcje:

  • puszka mleka kokosowego
  • 2 + 1 łyżki cukru pudru
  • 5 g agaru
  • 1 łyżka nasion chia
  • miąższ z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • szklanka mrożonych truskawek
  • sok z połowy cytryny

12746394_10208548013515507_990078040_n

Mleko kokosowe przelewamy do rondla, dodajemy cukier, agar i wanilię. Dokładnie wszystko mieszamy (np. trzepaczką) i stopniowo podgrzewamy.

Kiedy płyn będzie ciepły, dodajemy nasiona chia i nadal mieszamy. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Płyn przelewamy do filiżanek/kokilek/miseczek. Studzimy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Truskawki rozmrażamy i miksujemy na gładki mus. Dodajemy łyżkę cukru pudru (jeśli jest potrzeba dosładzania), sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Desery wyjmujemy z lodówki, odwracamy do góry nogami naczynie i przekładamy na talerzyk (wcześniej można „wykroić” brzegi naczynia ostrym nożykiem). Jeśli panna cotta nie chce wyjść z naczynia, należy włożyć je na sekundę do gorącej wody. Deser polewamy obficie owocowym musem.

12713984_10208548013235500_87117972_n

Reklamy

2 thoughts on “WEGAŃSKA PANNA COTTA Z CHIA I SOSEM TRUSKAWKOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s