MAKARON RYŻOWY Z TEMPEHEM, CUKINIĄ I CHILI

Tempeh pojawia się u mnie na blogu po raz pierwszy, dlatego nie omieszkam wyjaśnić, czym on tak naprawdę jest. Otóż tempeh, to produkt powstały ze sfermentowanych ziaren soi. To bogactwo białka i innych cennych składników odżywczych, dlatego stanowić może świetną alternatywę dla mięs i nabiału w dietach wegetariańskich i wegańskich. Smak ma zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tofu i może być wykorzystany w wielu potrawach. Pasuje chociażby na kanapki, do sałatek, gulaszy, czy bezmięsnych szaszłyków. Kupicie go w dobrych sklepach ze zdrowym jedzeniem – mój tempeh jest akurat od Veganise, a zdobyłam go na ostatnim, miejskim jarmarku z ekologiczną żywnością. Przede mną pewnie jeszcze nie jedno danie z wykorzystaniem tempehu, jednak póki co zapraszam Was na prostą wariację z makaronem ryżowym, cukinią i chili.

12746169_1149848721700992_1403486961_n

Na 3 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • ok. 80 g tempehu (u mnie wędzony)
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 1 świeża papryczka chili
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego/miodu/syropu klonowego
  • 2 łyżki soku pomidorowego/pół łyżeczki przecieru (opcjonalnie)
  • sok z połowy limonki
  • olej do smażenia
  • sól

12746555_1149848751700989_320889682_n

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę kroimy w krążki, cukinię w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i cukinię, lekko solimy i smażymy przez 2-3 minuty.

Do warzyw dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz pokrojony w kostkę lub plastry tempeh. Smażymy wszystko jeszcze przez ok. 2 minuty.

W szklance mieszamy sos sojowy, wodę, sok pomidorowy, sok z limonki i cukier. Gotowy makaron dodajemy do warzyw, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

12736074_1149848715034326_1253778389_n

Reklamy

One thought on “MAKARON RYŻOWY Z TEMPEHEM, CUKINIĄ I CHILI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s