VEGGIE BOWL – ZDROWA MICHA #1

Veggie bowl to nic innego, jak micha pełna zdrowych rzeczy! To propozycja na danie dobrze skomponowane, odżywcze i urozmaicone. Opiera się głównie na produktach roślinnych, a dodatkowo paletą kolorów karmi nasze oczy. Jako, że zdrową michę planuję na stałe uwzględnić w codziennym jadłospisie, spodziewajcie się wielu innych kombinacji tego dania. Na dziś micha numer jeden, m.in. z brązowym ryżem, tofu i awokado.

DSC_1908

na 2-3 porcje:

  • 200 g ugotowanego brązowego ryżu
  • 170 g tofu naturalnego
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka strąków żółtej papryki
  • 1 marchew, pokrojona w paski
  • kilka pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 korzeń topinamburu
  • posiekany szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • ciemny sos sojowy

Odrobinę oliwy rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy pokrojoną w paski marchew i strąki papryki. Dusimy na średnim ogniu przez ok. 7 minut.

Po tym czasie dodajemy na patelnię pokrojone pieczarki. Dusimy wszystko razem, lekko solimy. Kiedy pieczarki puszczą wodę, przekładamy warzywa do naczynia (wraz z płynem – zastępuje on nam sos).

Tofu kroimy w grubą kostkę, lekko solimy i marynujemy w sosie sojowym. Wrzucamy na patelnie, na której były warzywa i chwilę przesmażamy, często mieszając.

Do misek przekładamy ryż, warzywa i tofu. Na koniec dekorujemy plastrami awokado i topinamburu. Posypujemy szczypiorkiem.

DSC_1903

 

Reklamy

3 thoughts on “VEGGIE BOWL – ZDROWA MICHA #1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s