PUDDING CHIA Z GRUSZKOWYM MUSEM

Dziś mija dokładnie rok od opublikowania pierwszego posta na Kitchen Vibe! Bardzo się cieszę, że zainteresowanie blogiem nie maleje, a ja mogę dalej dzielić się z Wami przepisami…A sprawia mi to duuużą frajdę ♥♥♥

A teraz kilka słów dla tych, którzy z głównym bohaterem dzisiejszego wpisu spotykają się po raz pierwszy. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Produkt o wielu dobroczynnych właściwościach, źródło witamin i minerałów. To must have dla wegetarian, wegan i wszystkich, którzy lubują się w zdrowym odżywianiu. Jak donosi poradnikzdrowie.pl mają więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, żelaza niż szpinak i wapnia niż mleko. Posiadają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni: dodawać je możesz do sałatek, koktajlu, musli, zupy lub stworzyć z nich fantastyczny deser. Dziś zapraszam Was na mój pierwszy przepis z użyciem chia – rozpustny pudding z gruszkowym musem :)

12570899_10208354435036166_2137971667_n

Na 4 duże desery:

  • 6 łyżek nasion chia
  • 1,5 szkl. mleka kokosowego
  • 1,5 szkl. mleka ryżowego
  • 2 łyżki miodu/ syropu z agawy (lub proporcje według gustu)
  • 1 kg gruszek (w sezonie letnim innych, ulubionych owoców)
  • sok z połowy cytryny

12540391_10208354450276547_1320710683_n

Nasiona wsypujemy do dużego słoja. Zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy z miodem lub innym słodem. Odstawiamy na 15 minut.

Całość raz jeszcze mieszamy, słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Gruszki obieramy, przekładamy do rondla. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną.

Do gruszek dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki mus.

Pudding przekładamy do miseczek, na wierzch kładziemy gruszkowy mus. Deser najlepiej jeść schłodzony.

12584231_10208354437676232_836621961_n

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s