ZIOŁOWE ZIEMNIAKI HASSELBACK

Ziemniaki upieczone w ten sposób będą świetnym uzupełnieniem obiadu, a z odpowiednimi dodatkami mogą stanowić także smakowitą przekąskę. Zanim zabierzecie się za przyrządzanie dania, zaopatrzcie się w ostry nóż. Dzięki precyzyjnym nacięciom, ziemniak szybko się upiecze, a każdy jego cienki plasterek będzie pysznie chrupiący. Kiedy będą gotowe, spróbujcie polać je ulubionym dipem, czy domowym pesto. Moją wersję ziemniaków przygotowałam jedynie z oliwą z oliwek, a doprawiałam je podarowaną mi ostatnio gruzińską, swańską solą. 

DSC_1642

  • 8 ziemniaków, kształtnych i wyszorowanych
  • oliwa z oliwek
  • swańska sól/ sól gruboziarnista/ sól ziołowa

DSC_1652

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyszorowane ziemniaki nacinamy nożykiem. Tniemy dość głęboko, uważając aby nie przekroić całkowicie warzywa.

Ziemniaki skrapiamy oliwą (tak, aby dostała się pomiędzy plastry), posypujemy solą. Pieczemy ok. 20-25 minut.

DSC_1648

Reklamy

3 thoughts on “ZIOŁOWE ZIEMNIAKI HASSELBACK

  1. lubię przyrządzać w ten sposób ziemniaki, bo właśnie szybko się pieką, a przecież nie ma to jak pieczone warzywa, na które zawsze niecierpliwie się czeka aż wyjdą z piekarnika :) poza tym, pięknie wyglądają, tak apetycznie :)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s