DOMOWA GRANOLA -HOMEMADE GRANOLA

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Czy są tu tacy, którzy tak jak ja nie lubią śniadań? Zapychania się kanapkami, mimo, iż jeszcze nie poczuło się głodu? Jedzenia na siłę, co by nie obalić się w drodze do pracy? Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, jednak gdy nie ma się czasu na jego odpowiednie skomponowanie, nie pobudzi naszego ciała i umysłu oraz stanie się męczącą koniecznością. Dziś spieszę Wam z przepisem, który raz na zawsze odmieni Wasz poranny posiłek, dostarczy potrzebnej energii na resztę dnia i co równie ważne – zjecie go ze smakiem. Granolę wystarczy przygotować raz na jakiś czas i cieszyć się nią nawet przez kilka tygodni. Sami decydujecie, co się w niej znajdzie – czy będą to ulubione orzechy, ziarna, owoce lub płatki. Zapakowana w oryginalny słoik, może być także świetnym upominkiem świątecznym.

ff

na 4 porcje:

  • 250 g płatków owsianych
  • garść słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • garść płatków migdałowych
  • garść ulubionych orzechów
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście rodzynek
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę (opcjonalnie)
  • 3 łyżki płynnego miodu/ syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Płatki, orzechy, siemię i słonecznik mieszamy ze sobą.

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce, dodajemy płynny miód lub syrop z agawy. Dodajemy do suchej mieszanki i mieszamy dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy płatki.

Płatki prażymy przez ok. 15 minut, mieszając co chwilę. Kiedy się zarumienią, będą gotowe.

Płatki studzimy, dodajemy żurawinę, rodzynki, czekoladę. Przekładamy do słoika lub szczelnie zamykamy w pudełku.

DSC_1522

anigif

Śledź mnie:

Kitchen Vibe na Facebooku

Kitchen Vibe na Instagramie

 

ENG

for 4 portions:

250 g oatmeal
handful of sunflower seeds
a handful of linseed
a handful of almond flakes
a handful of your favourite nuts
2 handfuls dried cranberries
2 handfuls sultanas
a few cubes of dark chocolate, finely diced (optional)
3 tbsp liquid honey/agave syrup
2 tbsp coconut oil

Mix the flakes, nuts, hay and sunflower seeds together.

Melt coconut oil in a saucepan or microwave, add liquid honey or agave syrup. Add to the dry mixture and mix thoroughly.

Preheat the oven to 150 degrees with thermo heating. Line a baking tray with baking paper, put the flakes in.

Roast the flakes for about 15 minutes, stirring every now and then. When they brown, they are ready.

Cool the flakes, add cranberries, sultanas and chocolate. Transfer to a jar or seal tightly in a box.

2 myśli na temat “DOMOWA GRANOLA -HOMEMADE GRANOLA

Dodaj komentarz