AROMATYCZNE PIECZONE BATATY Z JOGURTEM I GRANATEM

W prostocie siła! Dziś inspirowałam się jednym z przepisów pochodzących ze wspaniałej książki Yotama Ottolenghi „Obfitość”. Mimo, że autor nie jest wegetarianinem, trzeba przyznać mu niesamowitą umiejętność obchodzenia się z warzywami. Dobierając odpowiednie zioła i przyprawy, zamienia zwykłe produkty w niezwykłe, wyszukane dania. Bataty podane w takiej formie świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego posiłku lub będą stanowiły samodzielną przekąskę.

DSC_1417na 3-4 porcje:

  • 3 średnie bataty
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 1 łyżka kuminu mielonego
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta chili
  • sól
  • jogurt grecki
  • owoce granatu

DSC_1424Bataty dokładnie szorujemy i kroimy w ósemki.

Oliwę mieszamy z kolendrą, kuminem, chili i solą. Nacieramy nią bataty i odstawiamy na 10 minut lub dłużej.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blachę wykładamy zamarynowane bataty i resztę oliwy. Pieczemy ok. 20 minut aż ziemniaki zmiękną i się zarumienią.

Podajemy z jogurtem greckim i owocami granatu.

DSC_1430

Reklamy

One thought on “AROMATYCZNE PIECZONE BATATY Z JOGURTEM I GRANATEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s