SAŁATKA Z BRUKSELKĄ, ORZECHAMI I CZERWONĄ CEBULĄ

Brukselka to warzywo złą sławą owiane. A szkoda, bo te niewielkie, urocze kapustki zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Aby ich nie stracić, brukselkę powinno się gotować  bardzo krótko (najlepiej na parze) lub chwilę smażyć na rozgrzanym tłuszczu. A żeby zachowała jędrność, najlepiej przepłukać ją na koniec zimną wodą. Przygotowana „al dente” świetnie smakuje na przykład w takiej sałatce, jaką dziś prezentuję Wam na blogu. Pamiętajcie, że to już ostatnia szansa, aby zaopatrzyć się w świeżą brukselkę. Sezon na nią trwa tylko do końca listopada.

DSC_1372

na 2-3 porcje:

  • 0,5 kg brukselki
  • garść włoskich orzechów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz
  • odrobina miodu lub brązowego cukru
  • odrobina oleju

DSC_1369

Orzechy siekamy drobno i prażymy na suchej patelni.

W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, musztardę, oliwę, wodę, sok z cytryny, pieprz, sól i cukier (lub miód).

Cebulę kroimy w ósemki. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i smażymy ją ok. 2 minuty, solimy delikatnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebula ma być lekko chrupiąca.

Brukselkę gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie przez ok. 6 minut. Odcedzamy.

W misce mieszamy brukselkę z cebulą. Polewamy odrobiną winegretu i posypujemy orzechami włoskimi. Sałatkę podajemy na ciepło.

DSC_1375.jpg

Reklamy

One thought on “SAŁATKA Z BRUKSELKĄ, ORZECHAMI I CZERWONĄ CEBULĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s