RYŻOWE NALEŚNIKI Z INDYJSKIM FARSZEM Z DYNI I CZARNEJ FASOLI – RICE PANCAKES WITH PUMPKIN AND BLACK BEANS FILLING

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Zapraszam Was dziś na prawdziwą wyżerkę: bezglutenowe naleśniki wypełnione pysznym, aromatycznym nadzieniem z dynią i czarną fasolą w roli głównej. Danie możecie przygotować wykorzystując swój własny, sprawdzony przepis na naleśniki. A jeśli nie macie czasu ich smażyć, farsz świetnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawka, podana w towarzystwie kaszy lub ryżu.

DSC_1275na 6 naleśników:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • olej do smażenia

farsz:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • sól
  • chili

DSC_1268

Aby zrobić jajko lniane, zmieszaj jedną łyżkę stołową mielonego siemienia lnianego z trzema łyżkami stołowymi wody. Wymieszaj razem i odstaw do lodówki na 15 minut, aby zgęstniało.

Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej i naoliwionej patelni.

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy razem na małym ogniu.

Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Solimy i dusimy pod przykryciem, aż ta zmięknie.

Kiedy dynia będzie al dente, dorzucamy odsączoną czarną fasolę, dodajemy koncentrat, mleko kokosowe, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy razem, mieszając co chwilę.

Doprawionym farszem napełniamy naleśniki.

DSC_1281

ENG

for 6 pancakes:

2 cups rice flour
glass of vegetable milk
1 flax egg (1 tbs ground linseed + 3 tbsp water)
3/4 cup water
salt
oil for frying

stuffing:

1 small Hokkaido pumpkin
1 tin of black beans
1 onion
2 cloves of garlic
bunch of parsley
2 tbsp tomato paste
teaspoon of cumin
teaspoon of ground coriander
half a teaspoon of ground ginger
half a cup of coconut milk
salt
chilli

To make a flax egg, mix one tablespoon ground flaxseed meal with three tablespoons of water. Mix together, and let sit in your fridge for 15 minutes to set up and thicken.

Mix the ingredients for the pancakes thoroughly. Fry on a pre-heated and oiled frying pan.

Heat the olive oil in a saucepan. Add the roughly diced onion and chopped garlic. Fry together over a low heat.

Then add the diced pumpkin to the onion. Add salt and stew with the lid on until the pumpkin is tender.

When the pumpkin is al dente, add the drained black beans, concentrate, coconut milk, chopped parsley and spices. Stew together, stirring every now and then.

Fill the pancakes with the seasoned stuffing.

3 myśli na temat “RYŻOWE NALEŚNIKI Z INDYJSKIM FARSZEM Z DYNI I CZARNEJ FASOLI – RICE PANCAKES WITH PUMPKIN AND BLACK BEANS FILLING

Dodaj odpowiedź do jaktougryźć Anuluj pisanie odpowiedzi