BURACZANE BROWNIE

Nie jestem wielką fanką słodkości, ale na czekoladowe brownie nie trzeba mnie długo namawiać. Tym bardziej, jeśli we wnętrzu zastanę mojego ulubionego buraka, dzięki któremu ciastko ma specyficzny smak i jest pysznie wilgotne. Zapraszam po przepis na jeden z moich ulubionych deserów!

12179084_10207815895333010_611162308_n

na blachę 24 x 24 cm (lub o zbliżonych wymiarach):

mokre składniki:

  • 3 małe buraczki, ugotowane i drobno starte
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka sojowego (lub innego)
  • tabliczka rozpuszczonej, gorzkiej czekolady (100g)

suche składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

polewa:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 2 łyżki mleka sojowego (lub innego)
  • płatki migdałowe

12166217_10207815895133005_1903431218_n

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki.

Suche i mokre składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i rozprowadzamy.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 -40 minut.

Czekoladę rozpuszczamy z łyżką mleka. Polewę wylewamy na lekko przestudzone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi.

12179225_10207815895573016_261939248_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s